Loading..

Articole Nutritie

Ce sunt enzimele? (Nutritia enzimatica 5)

Concluzia e ca orice sistem viu produce enzime. Nu exista viată fără enzime.

AFLA CUM ITI POTI IMBUNATATI SANATATEA

PARTICIPA LA WORKSHOPURI

… SI DE CE SUNT ATÂT DE IMPORTANTE?

Aceste sunt întrebări simple la care fiecare ar trebui sa cunoască răspunsul, căci nu exista viata fără enzime. E nevoie sa cunoaștem principalele enzime digestive (proteaza, lipaza, amilaza, celulaza, lactaza, etc), si ce rol au ele in nutriție și in viata corpului nostru.

E nevoie sa învățam despre ele. Am început sa le studiez si sa le folosesc pana am realizat cat de importante sunt si cat de mare nevoie avem de ele in acest moment al evoluției noastre, deoarece ne-am îndepărtat foarte mult de nutriția naturala, neprelucrata sau neprocesata. O parte din enzimele de care avem nevoie le producem in interiorul corpului, dar restul vin din exterior, din fructele si legumele crude.

Mancarea procesata nu mai contine enzime caci ele se distrug la peste 41-43 grade Celsius. Azi noi consumam din ce in ce mai multe alimente procesate, si acest lucru este cauza pentru care avem din ce in ce mai puține enzime in corp. Fără ele, procesele noastre metabolice pur si simplu sunt lente si/sau încetinesc de la un an la altul. Avem mare nevoie de aceste enzime iar daca nu le luam direct din natura, e nevoie sa apelam din când in când, la cele sub forma de suplimente nutriționale.

Inevitabil am ajuns la cele mai eficiente si naturale forme de enzime existente in forma comerciala. Am căutat cele mai bune, le-am studiat si le-am testat pentru a înțelege cum funcționează si cat de bune sunt. Cele mai bune enzime sunt 100% de origine vegetala dar fără nici un fel de adaos de substanțe care se găsesc in majoritatea produselor vegetale.

Ce sunt enzimele si de ce sunt atât de importante?

Pe scurt enzimele sunt o grupare de aminoacizi (proteine) activi biologici care catalizează (facilitează reacțiile) chimice din organismul nostru. Ele sunt scânteia vieții si baza proceselor digestive si metabolice.

Enzimele sunt instrumente care desfac si combina substanțe in corp pentru a facilita viată. Fără ele nu funcționează nimic si de aceea sunt atât de importante.

Aceste proteine sunt speciale pentru ca forma lor complexa ce le definește, precum si rolul lor, este determinata de magnetism. Forțele magnetice din structura lor matriceala le dau forma specifica si rolul pe care o sa îl joace in procesele biologice. Magnetismul este o forța extrem de importanta care definește viată. Magnetismul este forța care organizează energia, iar enzimele stau la baza vieții.

Enzimele sunt de mai multe feluri, dar de fapt sunt instrumente specifice pentru fiecare proces din organism. Exista enzime pentru proteine, pentru grăsimi, pentru carbohidrați si pentru orice alta substanța care necesita a fi descompusa, transformata, schimbata sau alchimizata in organismul nostru sau in Natura. Enzimele sunt un fel de nana-robotii vii ai naturii.

Nu am estimat corect pana in acest moment aceste enzime considerând ca e normal sa fie acolo sa își facă treaba, dar nu am realizat ca enzimele reprezintă chiar viată, sau scânteia care aprinde viată. Orice reacție in organism are nevoie de enzime. Absolut orice proces.

Concluzia e ca orice sistem viu produce enzime. Nu exista viată fără enzime.

Exista mii de tipuri de enzime in om, plante, animale care permite vieții sa funcționeze. Fiecare proces este facilitat de enzime specifice care determina o reacție sau alta. Orice proces metabolic sau mișcarea fiecărui mușchi necesita prezenta si acțiunea unor enzime pentru ca aceste lucruri sa se întâmple. Enzimele sunt proteine biologic active, pe care le găsim in toate celulele vii.

Care sunt principalele clase de enzime folosite?

Principalele clase de enzime sunt:

  1. Proteazele, adică cele care digera, fragmentează, hidrolizeaza, transforma si metabolizează proteinele sau aminoacizii
  2. Lipazele fac același lucru in cu grăsimile si acizii grași
  3. Amilazele descompun si transforma carbohidrații. Tot in aceasta categorie intra si celulazele care descompun fibrele, sau tipuri mai tari de carbohidrații.

Aceste enzime sunt folosite in procesele DIGESTIVE sau METABOLICE (SISTEMICE) De aceea ne putem referi la enzime in procesele digestive sau enzime folosite la orice alt proces (imunitar, circulator, etc) in afara de sistemele digestive, si atunci ne referim la enzimele metabolice sau sistemice.

Enzimele metabolice catalizează procesele și au rolul de a reglementa toate reacțiile biochimice care au loc în interiorul corpului uman, ceea ce le face esențiale pentru funcționarea celulara si starea generala de sănătate.

Enzime digestive transforma alimentele pe care le mâncăm în energie, care poate fi utilizată de organism pentru diverse procese biologice. Corpurile noastre produc in mod natural enzime digestive si metabolice.

Enzimele sunt substanțe chimice sub forma de proteine, care transporta un factor vital de energie necesar pentru fiecare acțiune chimică, și reacție care are loc în corpul nostru. Există aproximativ 4027 de enzime diferite găsite în celulele umane. Aceste enzime se pot combina cu coenzime pentru a forma aproape 100.000 de diverse substanțe chimice care ne permit să vedem, să auzim, se simțim, sa ne mișcam, sa digeram alimente, etc. Fiecare organ, fiecare țesut, si toate cele 100 de trilioane de celule din corpul nostru depind de reacțiile enzimelor metabolice și a factorului lor de energie. Nutriția nu poate fi explicată fără a descrie rolul pe care enzimele joaca.

Un mic secret. Aceleași tip de enzime poate fi folosit pentru digestie sau poate fi folosita in procesele metabolice. Depinde cum o folosești si aceasta e un mic secret pe care o sa îl explic.

Ce factori influențează producerea enzimelor?

O multitudine de factori influențează de-alungul anilor abilitatea noastră de a produce enzimele necesare. De exemplu:

  • Procesul general de îmbătrânire. Vârsta influențează abilitatea noastră de a produce enzimele necesare menținerii unui corp in forma optima. După 40-50 de ani corpul uman in prezentul stil de viată va produce aproximativ 50% din enzimele necesare sau chiar mai putin. Părerea mea este ca începând de la 25 de ani ne-am epuizat deja o mare parte din rezervele de enzime de care avem nevoie si corpul începe sa nu mai producă toate enzimele necesare. Aici e momentul sa iți refaci stocul de enzime. Din surse naturale sau suplimente.
  • Factori genetici si epigenetici. De exemplu unii oameni sunt intoleranți la gluten sau produse lactate, ceea ce înseamnă ca nu produc suficiente enzime care sa metabolizeze proteina numita gluten din carbohidrați.

Un alt exemplu este lactoza sau zaharul din produsele lactate. Chiar daca pana la o anumita vârsta (3-4 ani) putem produce enzima lactaza, după o vreme acest lucru nu mai e posibil si vom produce din ce in ce mai puțin pana când ajungem sa nu o mai producem deloc, motiv pentru care devenim intoleranți la lactoza. Factorii genetici reglează nivelele de enzime in funcție de ceea ce e nevoie sa se întâmple in corp, in mecanismele de creștere, dezvoltare, etc. Toate aceste procese sunt reglate, sau forțate prin intermediul enzimelor.

  • Stilul de viată. In funcție de ceea ce mâncam, bem, in funcție de sportul pe care îl facem, activitatea pe care o desfășuram, vom produce mai multe sau mai puține enzime care ne vor afecta intr-un fel sau altul. Mediul si activitatea noastră declanșează reacții in corp care sunt coordonate de epigenetica. Așa funcționam.

…Continuare in parea a-6-a

Bralgei Shackry

Sursa: Ce sunt enzimele si de ce sunt atat de importante? (Nutritia enzimatica 5)