Loading..

Articole Nutritie

Cum am descoperit enzimele? (Nutriția enzimatica 2)

Postul declanșează producția de enzime metabolice iar acest lucru conduce la vindecare si regenerare.

AFLA CUM ITI POTI IMBUNATATI SANATATEA

PARTICIPA LA WORKSHOPURI

As putea sa continui materialul într-o maniera științifica si sa explic mai departe ce sunt enzimele, ba chiar sa intru in detalii, dar 90% dintre cei care au citit pana aici o sa se plictisească sau pur si simplu o sa renunțe pentru ca nu vorbesc pe limba lor. Așa ca o sa încep sa traduc ceea ce știu intr-un limbaj mai simplu.

Sa încep…

Care e întrebarea din spatele întrebării?

Întrebarea „de ce?”, sau „dar de ce?”, e întrebarea care m-a bântuit mereu. Așa am descoperit multe din ceea ce am învățat in acești ani. La fel si in cazul enzimelor, am tot coborât pe fir, tot întrebându-mă…de ce?

Totul a plecat de la nevoia de a elimina mucusul sau depunerile proteice de tip placa amyloida din creier. Așa am descoperit ca am nevoie de enzime. Apoi am început sa studiez ce funcționează si ce nu.

Puterea si efectele enzimelor le-am descoperit studiind motivele pentru care se întâmpla ce se întâmpla in timpul postului. Da, postul. Ai citit bine.

In timpul postului nu se mănâncă, se sta cuminte si se bea apa. Am observat din practica directa sau din relatări, studii, etc, ca postul facilitează o mulțime de  fenomene care par la prima vedere miraculoase. Postul pare un miracol, dar pana la miracol e multa știința si chimie. Cum ajung oamenii sa intre in post, e si asta o întrebare floare buna la care nu voi încerca sa răspund pentru ca acest lucru îl privește pe fiecare? Poate omul e bolnav, poate e obișnuit sa practice postul din precepte religioase, sau pur si simplu ca face parte din dieta sau din cine știe din ce alte motive. Nu e treaba mea. Ceea ce m-a interesat, este de ce se întâmpla aceste fenomene de vindecare in timpul postului?

Nu sunt singurul care a fost curios. S-au făcut destule studii pe tema si concluzia e una. Cu cat mănânci mai puțin cu atât trăiești mai mult si te poți vindeca de tot felul de boli sau dezechilibre. Ok, dar de ce? Si uite așa m-am apucat de săpat.

As menționa aici ceva foarte interesant. Anul acesta (2016) premiul Nobel pentru Medicina a fost desemnat un japonez, Yoshinori Ohsumi, care a studiat postul si efectele benefice asupra celulelor si mecanismelor celulare implicate in acest proces. Celulele au un proces numit autofagie care se activează in condiții de foame sau lipsa de resurse. Autofagia este abilitatea unei celule de a strânge si digera cu ajutorul enzimelor mizeria din interior. Acest lucru se întâmpla in lizozom prin mecanisme complexe dar folosind enzimele pentru a digera conținutul care nu se pierde sau distruge. Conținutul este recirculat si un exces de energie este disponibil imediat pentru utilizarea in interiorul celulei. Yoshinori Ohsumi a descoperit ca in momentul in care celula nu mai e capabila de autofagie, deși acest proces este regulat destul de simplu de o gena, celula își pierde abilitarea de a se regenera, aduna toxine si resturi care conduc la moartea celulei sau la mutarea către o forma canceroasa. Odată ce mecanismul de regenerare este redeclanșat, totul revine la normal demonstrând astfel ca postul sau lipsa de mâncare sau resurse reprezintă un instrument extrem de eficient de vindecare așa cum multe alte studii practici medicale vechi au demonstrat. Aici puteți citi comunicatul de presa: https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2016/press.html

Eu am ajuns la concluzia ca daca nu mănânci, sistemul digestiv intra in vacanta si automat nu mai e nevoie sa folosească o grămadă de energie pentru enzime si sucuri digestive. Nu cunosc exact cantitatea de enzime necesare in medie pentru procesele digestive (care ar fi in funcție de cat mănânci) dar in ceea ce privește sucurile digestive știu ca media este de 6 litri /zi care bineînțeles trebuie reabsorbite si recirculate caci noi nu bem 6 litri de apa in fiecare zi. Treaba e si mai complicata pentru ca odată cu creșterea hormonului care comunica creierului ca îți este foame (grelina) creste si activitatea enzimatica interna. Adică mai exact corpul începe sa producă in condiții de foame mai multe enzime metabolice care sa regleze problemele interne. Daca se continua treaba cu foamea, ficatul își modifica structura celulelor pentru a fi pregătit sa asimileze orice forma de hrana si corpul începe sa producă ceea ce se numesc super enzime. Tot enzime metabolice sunt si astea dar au o capacitate mai mare de a vindeca, regenera, curata corpul acolo unde este nevoie. Aceste enzime fac curat in celule, in afara lor, omoară celulele bolnave si dau comenzi de multiplicare si regenerare. Toate aceste lucruri sunt cunoscute, studiate si documentate. Rolul acestui material este sa ofere înțelegere nu neparat informații ultra științifice. Postul vindeca pentru ca producem mai multe enzime metabolice in loc sa producem enzime digestive.

Nu o sa mă opresc doar la aspectul fizic/material fără sa menționez ca odată cu curățenia pe care aceste enzime o efectuează, se face curat si in sistemul de comunicare al corpului. Odată cu acest lucru omul poate sa simtă mai bine, omul poate sa se conecteze mai bine cu el, cu creierul lui, cu inima lui si apoi cu sufletul lui. Da, fenomenul de optimizare enzimatic nu este separat de partea spirituala, ci din contra, îl facilitează.

Orice forma de comunicare are la baza transmiterea de informație. Intr-un sistem informațional daca ai multe piedici si viruși, informația nu ajunge la destinație cum ar trebui sa ajungă. La fel e si in corp unde transmisia de informație se face chimic. Enzimele sunt o forma de program foarte avansat care ia forma de grupări de aminoacizi cu funcții extrem de complexe. Cine a scris aceste programe, nu știu? Dar pare o mana divina sau cel puțin foarte avansata.

Aceste enzime si optimizarea pe care o efectuează pot sa te aducă mai aproape de a simții energia si iubirea, iar asta la rândul ei te poate vindeca si mai mult decât crezi. Iubirea e o forma de lumina sau energie cu o frecventa multipla care deservește fiecare octava de manifestare. Si in plan fizic se poate manifesta sub diferite forme. Poate ca aceste enzime care fac atâtea minuni sunt o forma de iubire. Nu mă mai mira nimic.

Concluzia e ca postul declanșează producția de enzime metabolice iar acest lucru conduce la vindecare si regenerare, chiar daca nu înțelegem exact cum se întâmpla asta.

De aici mi-a venit idee sa verific mai mult despre enzimele digestive si cum as putea sa transform enzimele digestive in enzime metabolice? Nu e deloc dificil. Ele se transforma singure daca nu sunt folosite in procesul de digestie doar ca corpul nu face risipa, ca de altfel nici Universul. Si atunci a apărut alta întrebare.

…De ce nu avem suficiente enzime? (continuare in partea a 3-a)

Bralgei Shackry

Sursa: Cum am descoperit enzimele? (Nutritia enzimatica 2)