Loading..

Articole Nutritie

De ce nu avem suficiente enzime metabolice? (Nutritia enzimatica 3)

Sa ne imaginam ca avem 1000 de lucrători din care 10 se ocupa de partea digestiva si 990 de partea metabolica. Acesta e motivul pentru care sunt importante enzimele metabolice (in realitate sunt aproximativ 22 enzime digestive si 4027 enzime metabolice)

AFLA CUM ITI POTI IMBUNATATI SANATATEA

PARTICIPA LA WORKSHOPURI

Sunt multe cauze, dar noi nu avem suficiente enzime metabolice după o numita vârsta pentru ca corpul epuizează rezervele pentru a produce multe enzime digestive necesare digerării mâncării.

E O CAPCANA FĂRĂ SFÂRȘIT DACA NU O ÎNȚELEGI.

Acest proces se întâmpla lent si sigur in mulți ani de zile. Eu am încercat sa descopăr in nutriție mecanismele care conduc la îmbătrânire si degenerare, de aceea am căutat sa înțeleg fenomenul pe termen lung sau foarte lung. Poate concluziile mele par puțin mai radicale, dar daca privești ce se întâmpla pe termen lung, asta e situația.

În mod normal mâncarea conține enzimele necesare pentru a fi digerata sau metabolizata cu condiția sa nu o prepari termic sau intr-un alt fel care sa distrugă enzimele. Enzimele se distrug de la 42o Celsius in sus. Societatea moderna exact asta face, distruge enzimele. Prin preparare, prin procesare, sau ultra-procesare distruge enzimele digestive necesare, așa ca corpul e obligat sa producă din ce in ce mai multe enzime pentru a digera mâncarea.

În felul asta, corpul nu mai poate sa producă enzimele metabolice suficiente pentru a face curat, pentru a vindeca celulele, sau pentru a le regenera.

Începeți sa înțelegeți ce se întâmpla?

Bine, bine dar in tinerețe nu avem astfel de probleme. De ce apar problemele după o vreme?

Motivul este si el la fel de simplu si de bun simt. La început avem suficiente enzime care se ocupa si partea de digestie si de partea metabolică. Sunt câteva enzime digestive si câteva mii de tipuri de enzime metabolice. Chiar si așa, totul e ținut sub control si suntem bine cam pana la 20-25 de ani.

Daca mânaci fructe si legume crude, nu apar probleme nici după vârsta menționata pentru ca acestea conțin enzime digestive si corpul nu se stresează prea tare sa le producă pe ale lui, concentrând-se mereu pe partea metabolica.

Însă odată cu vârsta apar si deșeurile care rezulta din procesele de oxido-reducere, si care se tot acumulează. Alimentația acida si alte greșeli alimentare conduc la acumularea de toxine care au nevoie de a fi eliminate prin intermediul anti-oxidanților. Doar ca si acest proces e mediat tot de enzime.

Am fost bombardați in ultimi zeci de ani de informații si produse anti-oxidante dar problema ca nici acestea nu funcționează fără apa si enzime. Iar am ajuns la enzime? Pai da, si o sa tot ajungem la aceste enzime, care mi-au dat o grămadă de bătăi de cap, pana am început sa vad ca ele sunt implicate peste tot, pana la nivelul cel mai de baza. Enzimele sunt nano-robotii vii ai organismului fără de care nu exista viată. Un fel de „Minioni” (daca ați văzut desenele animate cu creaturile galbene numiți Minions), care se ocupa de munca de jos.

Revenind la deșeuri, sa ne imaginam ca avem 1000 de lucrători din care 10 se ocupa de partea digestiva si 990 de partea metabolica. Acesta e motivul pentru care sunt importante enzimele metabolice (in realitate sunt aproximativ 22 enzime digestive si 4027 enzime metabolice). Din cauza mâncării procesate, pline de E-uri si alte chestii, combinații periculoase nutrițional si așa mai departe, corpul ajunge sa detașeze din ce in ce mai mulți lucrători pentru partea digestiva si munca de gunoieri, in loc sa se ocupe de partea metabolica unde se întâmpla de fapt adevărata nutriție.

  • Digestia mecanica si chimica a mâncării este doar primul nivel de nutriție.
  • Apoi urmează nutriția metabolica sau sistemică.
  • Apoi urmează nutriția celulara si apoi,
  • Nutriția mitocondriala si nucleară.

Toate aceste nivele de nutriție necesita enzime, dar daca tot efortul nostru este in partea digestiva, nu e de mirare ca ne in bolnăvim mai repede decât e prevăzut in „termenul de garanție” al corpului care ar trebui sa trăiască minim 120 de ani.

Acum ca am lămurit puțin de ce nu avem enzime metabolice, am început sa mă întreb cum as putea sa fac in așa fel încât sa măresc producția lor interna. Așa am început sa observ care sunt corelațiile dintre ce mâncam si enzimele necesare digestiei, precum si ce rezulta din procesarea anumitor alimente si care e efortul corpului de a elimina reziduurile rezultate.

…continuare in partea a 4-a (Mituri nutriționale)

Bralgei Shackry

Sursa: De ce nu avem suficiente enzime metabolice? (Nutritia enzimatica 3)