Loading..

Articole Nutritie

Mituri Nutritionale (Nutritia enzimatica 4)

Dietele si sistemele nutriționale care exista in acest moment se bazează parțial pe știința si parțial pe experiența empirica a unor oameni pasionați care au observat ce se întâmpla daca se mențin niște condiții stricte. Unele funcționează, dar funcționează pe termen scurt si cel mult mediu. Sunt însă si multe greșeli in aceste diete. Ca sa funcționeze pe termen lung e nevoie de integrarea multor elemente care nu au legătura neapărat cu nutriția, ci cu managementul energiei, al stresului etc. Deja asta este o arta sau știința.

AFLA CUM ITI POTI IMBUNATATI SANATATEA

PARTICIPA LA WORKSHOPURI

Sa ne oprim putin la câteva mituri nutriționale și cum intervin de fapt enzimele in aceste povesti urbane?

EU LE SPUN MITURI URBANE PENTRU CA OMUL DE LA TARA NU ÎȘI BATE CAPUL PREA TARE CU ACESTE LUCRURI. NUTRIȚIA DIN MEDIUL RURAL ÎNCĂ CONȚINE UN PROCENT DESTUL DE MARE DE ALIMENTE NEPROCESATE CARE AU ENZIME SI ELEMENTE NUTRIȚIONALE ÎNTR-O CANTITATE SUFICIENT DE MARE CAT SA MENȚINĂ CORPUL MULT MAI SĂNĂTOS DECÂT LA ORAȘ.

Nu intru in detalii legate de calitatea apei a aerului sau a muncii fizice. Se știe de ele si contează. Oamenii din mediul rural sunt mult mai sănătoși. Asta e realitatea. Motivele sunt multiple dar sa nu ne depărtam de subiect.

La oraș au apărut o grămadă de curente nutriționale care par foarte interesante. Le-am încercat si eu pe majoritatea dintre ele pentru ca am vrut sa vad ce produc in corp si care sunt avantajele si dezavantajele. Am devenit vegetarian destul de devreme si zeci de ani am ținut-o tot așa. Nu mâncam carne si mă abțineam de la cat mai multe alimente considerate nesănătoase. Am mancat cat mai multe legume si dar nu prea multe fructe ca mi se părea ca sunt acide si nu mă ajuta prea mult in alcalinizarea corpului. La vremea aia nu știam despre multe reguli alimentare si cum sa folosești fructele pentru a-ti alcaliniza corpul. In timp am învățat despre nutriție si acest lucru a condus la o alimentație disociata cu focus pe digestie optimizata. Multe fructe, si legume, puține cereale si puțin proteine.

Si uite așa am încercat si partea legăna, si apoi si partea ras legăna, si apoi am renunțat si la o parte din lactate si am tot renunțat la o grămadă de chestii dar după vârsta de 40 de ani in ciuda faptului ca știam din ce in ce mai multe despre nutriție si chimie si combinarea lor optima, tot am început  sa observ mici semne de îmbătrânire. Chiar daca am renunțat la mai toate lucrurile nocive, ceva im scapă. Asta pentru mine a însemnat ca ceva nu am într-o cantitate suficienta in corp pentru a menține starea de regenerare. Îmi scăpau multe la vremea aia si sunt convins ca si azi îmi scapă altele. Dar așa învățam.

Ok, Acum știu ca secretul e o cura raw-vegana sau cu sucuri. In spatele acestor sucuri nu sta decât o cantitate enorma de enzime pe care o înghiți, dar la vremea aceea nu vedeam decât ca acest tip de dieta produce multe vindecări fără sa înțeleg si cum se întâmpla asta.

Am trecut la artileria grea. Suplimente avansate si scheme din ce in ce mai complexe de nutriție si regim. Ani au trecut si am învățat foarte multe, însă tot nu era suficient. Orice făceam părea ca stau pe loc iar pe mine mă interesa sa reversez procesul. Voiam regenerare, nu doar vindecare.

Apoi am înțeles care e primul element cheie, fără de care nu funcționează nimic chiar daca înghiți o tona de suplimente avansate. APA (Mă rog, primul e iubirea dar sa revenim). Calitatea apei si gradul de hidratare e cheia. Puteți sa citiți despre asta in articolele si materiale publicate de mine despre apa. Apa e de baza si fără ea celula nu funcționează, nu se divide si tot apa activează enzimele. Iar am ajuns la enzime.

Da, fără apa o gospodina nu poate sa facă curat in casa. Gospodinele noastre sunt enzimele si au nevoie de apa pentru a face treaba. Așa e si in corpul nostru. Nu merge fără apa.

Ok. Si așa am început sa măresc gradul de hidratare pentru ca nici cu apa nu eram foarte prieten. Având un organism cu un metabolism accelerat, nu prea mă dădeam in vânt după apa, dar ce sa fac. Am început sa mă hidratez si așa au urmat câțiva ani in care am învățat tot ce am putut despre apa si cum poate fi ea optimizata in corp.

Când am ajuns la un grad de 65% hidratare, nu am făcut altceva decât sa păstrez acest coeficient si sa mă joc cu o mulțime de scheme de nutriție si suplimente.

Ani de zile am combinat alimentele, diete, detox-uri si suplimente cu exerciții si alte tehnici avansate însă nu părea decât ca țin in frâu mecanismul de îmbătrânire si degradare. Pur si simplu nu obțineam regenerarea intr-un mod continuu. Spun asta, pentru ca daca aplicam in mod foarte riguros principiile nutriționale raw-vegane imediat apărea si regenerarea, dar nu mă prindeam care e de fapt motivul. Ok, apare regenerarea dar care e de fapt secretul?

Pe de alta parte observam la mine si la o grămadă de alți oameni care au adoptat acest stil de nutriție si de viată, o tona de frustrări. Ca nu pot sa mănânc una sau alta. Am văzut mulți vegani sau raw-vegani frustrați, fie ca recunosc sau nu. Eu știu ce înseamnă asta pe pielea mea. Aceasta frustrare consuma ceea ce câștigi pe cealaltă parte. Programul de pofta si vinovăție e mai nasol decât daca mănânci o bucățica din ceea ce poftești cu iubire. Când in sfarsit am înțeles ce face frustrarea si stresul la nivel celular, am renunțat sa mai fiu atât de strict in aberații si reguli alimentare, si am început sa îmi ascult mult mai atent corpul, căutând sa îl ajut in digestia acelor alimente.

Abia acum am descoperit enzimele si ce fac ele de fapt. EVRICA.

Ce pot sa spun din observațiile mele:

 • Dietele si sistemele nutriționale care exista in acest moment se bazează parțial pe știința si parțial pe experiența empirica a unor oameni pasionați care au observat ce se întâmpla daca se mențin niște condiții stricte. Unele funcționează, dar funcționează pe termen scurt si cel mult mediu. Sunt însă si multe greșeli in aceste diete. Ca sa funcționeze pe termen lung e nevoie de integrarea multor elemente care nu au legătura neapărat cu nutriția, ci cu managementul energiei, al stresului etc. Deja asta este o arta sau știința.
 • Majoritatea dietelor care funcționează, este pentru ca in spatele acestor diete nu se alfa decât ENZIMELE, VITAMINELE si uneori PROBIOTICELE. Toate acestea enzime pot extrage din alimente co-enzimele – adică vitaminele si mineralele necesare
 • Suplimentarea cu elemente nutriționale anorganice (vitamine, minerale, suplimente) nu face decât sa rezolve temporar o problema sau alta cu un cost foarte mare energetic si enzimatic. Nu intru aici in detalii.
 • Surpriza mea cea mai mare a fost ca odată cu suplimentarea enzimatica, fie ea directa, din surse organice (raw-vegane) sau suplimente, face ca sa apară nu doar vindecarea ci si regenerarea pe care am tot căutat-o.
 • Corpul are nevoie de o nutriție echilibrata care nu poate fi șablonata. Fiecare e unic si are nevoie sa învețe ce e mai bine pentru el. Cu ce se simte bine. De aceea e nevoie ca fiecare sa învețe regulile de baza.
 • Nutriția se face in funcție de foarte mulți factori:
  • Calitatea si structura alimentelor si a apei
  • Greutatea si fizionomia fiecărui individ
  • Sexul
  • Genetica sau rasa (chiar daca suntem toți oameni, exista mici diferențe generice care ne pot da o afinitate mai mare sau mai mica fata de anumite alimente si apa)
  • Vârsta.
  • Locația. In funcție de localizarea pe glob ai nevoie de anumite alimente sau altele. Presiunea, altitudinea, umiditatea, toți acești factori îți pot schimba obiceiurile de alimentație si Observați atenți aceste schimbări.
  • Alți factori biologici
 • Nu exista o forma de nutriție perfecta care sa se potrivească la toata lumea, dar pot sa spun ca toata lumea are nevoie de enzime pentru a digera ce mănâncă si pentru a produce enzimele metabolice.
 • Nutriția e o știința foarte complexa dar care are reguli simple pe care fiecare ar fi nevoie sa le învețe
 • Multe alimente din ziua de azi sunt nocive pentru ca sunt procesate, fenomen prin care se distrug enzimele, pro bioticele, vitaminele si mineralele (astea mai puțin caci sunt destul de rezistente unele); Cu cat sunt mai procesate, sau mă departe de forma lor naturala, cu atât mai dificila e digestia si cu atât mai mare e prețul pe care îl plătim pentru ca le mâncam. Asta e lege. Mănânci – plătești, si aici numai refer ca ce plătești in bani pentru mâncare ci la prețul energetic si enzimatic pe care îl plătești pentru metabolizarea acestor alimente procesate.
 • Emoțiile si starea influențează nutriția si digestia/asimilarea. Este o legație grea la care nu vrem sa ne uitam. Doar despre aceste corelații se poate vorbi enorm deoarece 80% din dezechilibrele noastre sunt in partea emoționala si mentala.
 • E nevoie sa ne întoarcem la gusturi simple si nevoi simple.
 • Daca însă poftele sunt uneori mai puternice, e nevoie sa compensezi cu o grămadă de enzime pentru a rămâne sănătos pe termen lung (Vezi studiile celor de la Wobenzym care au fost un fel de pionieri in studiere enzimelor).

Concluzia e simpla: In spatele nutriției stau aceste molecule miraculoase care fac o grămadă de lucruri de baza, fără de care viată nu poate exista. Nu dietele sunt miraculoase ci optimizarea sistemului digestiv in primul rând, si apoi a celorlalte sisteme, iar aceasta e posibila datorita apei si a enzimelor. Cam atât de simplu este.

Dar noua nu ne plac lucrurile simple, pentru simplu motiv ca am fost educați într-o gândire complicata. La fel am făcut si eu, si am căzut in aceeași capcana.

Am studiat si am experimentat aproape 25 de ani nutriția ca sa descopăr ca pot manca aproape orice (sa nu uitam de bunul simt) cu condiția sa am suficienta apa si enzime cu care corpul sa digere alimentele si cu care sa elimine deșeurile din corp.

Bineînțeles ca e puțin mai complicat, dar in mare chiar așa e. Așa am ajuns sa caut si sa testez enzimele existente pe piața pana le-am găsit pe cele mai avansate si concentrate.

Nutriția enzimatica are si ea mai multe nivele iar asta e primul nivel, cel de baza. De aici încolo alimentele împreuna cu apa si suplimentele pot fi combinate pentru a optimiza digestia, asimilarea si eliminarea deșeurilor dincolo de limitele obișnuite. Abia de aici încolo putem vorbi de regenerare sau antigeni.

Continuare in partea a 5-a

Bralgei Shackry

Sursa: Mituri nutritionale (Nutritia enzimatica 4)