
In conditii de stress si plictiseara multi dintre noi manaca fara sa ne fie in realitate foame. Motivul este ca stressul declanseaza in cascada o serie de reactii care conduc la activarea gluco-cortico-steroizilor, cascada care ne face sa vrem dulciuri sau mancare. Asta nu ajuta la slabit si nici la sporirea energiei.
Supraalimentarea de regula este asociata cu nivele mari de cortisol si nivele mici de serotonina. Cateva studii au demonstrat o legatura directa intre obezitate (produsa de supraalimentare) si nivelele reduse de serotonina din creier, plecand de la constatarea ca momentele de hranire compulsiva, adica exact despre ceea ce vorbeam inainte sunt provocate de o scadere a nivelului cerebral al serotononei.
Un alt factor este rezistenta la Leptina, dar asta e subiectul unui alt articol.
Cortizolul este un hormon foarte important in corp care mai mult ne da batai de cap. Este secretat de glandele supra-renale si este implicat in urmatoarele functii:
– Metabolismul glucozei
– Reglarea presiunii sangelui
– Secretia de insulina pentru mentinerea nivelului optim de zahar in sange
– Reglarea functiilor inflamatorii
In mod normal este prezent intr-o cantitate mai mare in corp dimineata si mai mica seara. El este secretat in conditii de “viata si de moarte” adica “fugi sau lupta”. Aceasta eliberare rapida de cortisol va conduce doar pe termen scurt la:
Aptitudini de supravietuire marite
Marirea capacitatii memoriei
Supresarea sistemului imunitar, transferul energiei catre actiune, muschi si sange
Sensibilitate mai mica la durere
Cu toate astea,cel mai important e ca dup ace momentul de stress trece, corpul sa fie readus in starea de relaxare. Daca acest lucru nu este facut se va instala ceea ce se numaeste stressful cronic care produce numai probleme in organism.
Cortizolul, de asemenea, cunoscut mai mult formal ca si hidrocortizonul, este un hormon steroid, mai precis un glucocorticoid , produs de Zona fasciculata a glandei suprarenale. Acesta este lansat ca răspuns la stres şi un nivel scăzut de glucocorticoizi de sânge. Funcţiile sale principale sunt de a creşte cantitatea de zahar din sange prin intermediul gluconeogenezei; suprima sistemul imunitar, si ajuta in metabolismul grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. De asemenea, scade formarea osoasa.
Productia si eliberarea in organism a Cortisolului
Cortizolul este produs de glanda suprarenala în Zona fasciculata, al doilea din cele trei straturi care conţin exterior cortexul suprarenal.
Aceasta zona este controlata de hipotalamus. Secretia de de CRH in hipotalamus, adica Hormonul de eliberare corticotropina (“corticotrophin releasing hormone” – CRH), declanseaza secretia de pituitară anterioară de hormon adrenocorticotrop (ACTH ). ACTH este condusa de către celule la cortex, care declanseaza secretia de sânge a Cortisolului.
Principalele funcţii în organism
Cortisolul stimuleaza gluconeogeneza (formarea, în ficat, de glucoză din amino acizi sigur, glicerol, lactat si / sau propionat) si activeaza caile anti-stres si anti-inflamatorii.
Acesta inhiba receptorul interleukina-2 (IL-2R), pe “receptorul ajutator” (CD4 +) T-celule . Acest lucru duce la incapacitatea de stimula reglarea hormonului interleukina-2 care conduce la stimularea reglarii hormonului Th2 (raspuns imun de tip umoral), conducand la o dominanta a răspunsul imun de tip Th1 (respuns imun de tip celular). Acest lucru duce la o scădere în productia de celule anticorpi de tip B
Reglarea cortisolului
De controlul primar al cortizolului raspunde hipofiza prin eliberarea de hormon adrenocorticotrop ( ACTH ). ACTH controleaza, probabil, cortizol prin controlul mişcării de calciu în celulele ţintă sectretoare de cortizol. [55] ACTH este la rândul său controlată de hipotalamus prin eliberarea hormonului de eliberare corticotropina (CRH), care este sub control nervos.
CRH acţionează sinergic cu arginina vasopresina , angiotensina II , si epinefrina. [56]
Serotonina este un neurotransmitator, adica o substanta care are rolul de a transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta. Primele constatari asupra actiunii serotoninei au aratat ca un nivel redus conduce la depresie, tulburari de somn si diverse forme de dependenta. Printre altele, un nivel redus de serotonina semnalizeaza creierului ca organismului “ii este foame”
Problema e interpretarea acestui semnal in mod gresit. Nivelul scazut de serotonina iti poate da senzatia de foame sau de necesitate de a face ceva cu nivelul de glucoza din creier…atentie, din creier, nu din corp. Creierul are nevoie de energie multa iar aceasta energie este produsa cel mai rapid din lipide usor de ars si glucide sau glycogen produs rapid de ficat in conditii speciale (Stressul, sau adrenalina ne da un boost foarte mare de resurse dar te mananca de viu daca ramai in curba aceasta pe termen lung).
Un alt hormon care ne spune ca ne e foame este grelina. Acesta e mai important de luat in consideratie ca semnal de foame, dar aici vin si insist asupra unui aspect f important si care e stiut de foarte multi insa nu constientizat.
FOAMEA E BUNA. FOAMEA CONTROLATA E SI MAI BUNA. POSTUL E EXCELENT.
Postul inseamna sa nu mananci ci doar sa bei apa. Problema e ca oamenii interpreteaza postul sub aspectul lui religios. E nevoie sa reevaluam postul din punct de vedere corporal, functional, metabolic.
Postul chiar si religios era tinut in perioadele in care oamenii stateau si nu aveau activitate la camp si practic “hibernau”. Aici ma refer la posturile lungi. Sunt cele 2 posturi mari care au ca scop detoxifierea organismului, in lipsa enzimelor pe care oamenii le consuma din legume si fructe. Iarna nu existau legume si fructe cum avem noi acum in fiecare zi. Postul si “foamea” activeaza aproximativ 60 de enzime care curata corpul si celulele de mizerie, de virusi si bacterii nefolositoare, activeaza Macrofagele din afara celulelor si sistemul Autofag intracelular. Cand “foamea” este prezenta corpul se curata de mizerie.
Cand postim cortizolul stimuleaza glucogeneza (formarea de glucoza in ficat din cativa aminoacizi specifici). Senzatia de foame nu e nevoie sa fie mentinuta pe termen lung ca sa stresam corpul, ci doar cat sa activam enzimele. Corpul trebuie sa fie obisnuit sa i se dea de mancare la intervale regulate si in timpul zilei. Astfel incat intre 20.00 si 10.00 – 11.00 dimineta sa nu se manance sau sa se ciuguleasca ci doar sa hidratam intensiv corpul.ASTA E MICUL POST. Micul post activeaza enzimele care curata corpul fara sa facem ceva in mod special, ci doar sa nu mancam ca “rozatoarele” tot timpul. Repet, eu nu zic sa nu mancam ci sa mancam inteligent. Cand mancam, mancam bine si alimente pline de enzime si nutrienti, Hrana sanatoarsa contine tot ce avem nevoie, inclusiv triptofan si alte enzime.
ATENTIE: Enzimele se distrug prin ridicarea temperaturii alimentelor peste 40 de grade. E nevoie de legume si fructe proaspete pentru un nivel optim de enzime.
Problemele majore nutritionale din ziua de azi se datoreaza abuzului de alimentatie. Fie ca vom da vina pe nivelul mic de serotonina sau mare de cortisol, problema de baza nu se schimba pentru ca la nivel celular, majoritatea oamenilor sunt subnutriti si mor de foame. Celula “tipa” de foame si apar semnalele “foamei”, inclusiv grelina. Din pacate nutrientii nu ajung la celula pentru ca nu suntem detoxifiati, sau mai pe romaneste, depozite imense de gunoaie si mizerii stau in calea nutrientilor. Majoritatea depozitelor de grasime sunt doar toxine care sunt stocate pentru a nu afecta copul. Organismele noastre sunt foarte inteligente. Aceleasi toxine sunt depozitate si in celule si incapaciteaza functionarea optima a celulei. Aici intervine curatarea sistemului digestiv, apoi circulator si limfatic.
Lipsa apei in organism (in special in interiorul celulelor) impreuna cu faptul ca corpul si celulele nu pot sa functioneze din cauza mizeriilor sunt principalele cauze. Nivelele de serotonina si cortizol nu sunt decat semnalele de alarma ale cauzelor.
Sa revenim putin la grelina. Grelina este un hormon peptidic care stimulează apetitul, produs în special de celulele P/D1 situate în stomac (fundus), și celulele epsilon din pancreas. Concentrația serică a grelinei crește înainte de mese și scade după mese. Acesta este considerat antagonistul hormonului leptină, produs de adipocite, care inhibă sațietatea atunci când este prezent într-o concentrație ridicată.
Grelina este de asemenea produsă în nucleul arcuat din hipotalamus, fiind un stimulator puternic al hormonului de creștere din adenohipofiză. Receptorii pentru grelină sunt receptori cuplați cu proteina G. Grelina joacă un rol important în neurotrofie, în special în hipocamp, și este esențială în adaptarea cognitivă la schimbarea mediului și în procesul de învățare. La făt, grelina este produsă temporar de plămâni, aceasta stimulându-le dezvoltarea.
Grelina a fost primul hormon circulant al foamei descoperit. Grelina crește ingestia de alimente și crește masa adipoasă a organismului printr-o acțiune exercitată la nivelul hipotalamusului. Activează celulele din nucleul arcuat (inclusiv neuronii NPY-ergici). Răspunsul la acțiunea grelinei a acestor neuroni este atât leptin-, cât și insulin-sensibilă. Grelina activează conexiunea de recompensă mezolimbică colinergică-dopaminergică, un circuit care comunică aspectele hedonice și consolidatoare ale recompenselor naturale, cum ar fi mâncarea, dar și cea a drogurilor sau substanțelor care dau dependență, cum ar fi etanolul.
Există dovezi că grelina ar avea un efect periferic modulator asupra sațietății, afectând sensibilitatea aferențelor vagale gastrice, făcându-le mai puțin sensibile la distensia stomacului rezultată în urma unui consum alimentar copios.
Persoanele supraponderale cu un nivel scazut de serotonina simt nevoia permanenta de a manca. In momentul cand nivelul glucozei sanguine se normalizeaza, nivelul serotoninei revine la normal si ei se simt din nou bine. Unele alimente au capacitatea de a creste sau de a reduce nivelul serotoninei, in functie de continutul lor, de aceea diversele preparate produc reactii subiective diferite dupa consumarea lor.
Triptofanul, unul dintre aminoacizii esentiali are capacitatea de a mari nivelul de serotonina din creier. El este un precursor al serotoninei dar pe care noi nu il putem produce. E nevoie sa il luam din alimente. Majoritatea legumelor si fructelor, dar si semintele contin triptofan. Alimentele contin, bineinteles si alti aminoacizi pe langa triptofan. Triptofanul are nevoie de o molecula de transport pentru a trece prin bariera hemato-encefalica, iar unii dintre aminoacizi competitioneaza, ocupand aceasta molecula. Astfel, tirozina, fenilalanina, valina, leucina si izoleucina pot inhiba transportul triptofanului in creier. Pe de alta parte, cantitatea de triptofan din alimente este mica si din aceasta cantitate sub 1% va traversa bariera hemato-encefalica.
Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology au demonstrat ca mesele bogate in carbohidrati ajuta triptofanul sa patrunda in creier, fiindca acestea stimuleaza secretia de insulina, hormon care va “curata” sangele de aminoacizi, mai putin triptofan, asupra caruia nu are efect.http://ajcn.nutrition.org/content/32/9/1912.full.pdf+html
Intre serotonina si somn exista o legatura stransa. Dr. Albert Stunkard, profesor de psihiatrie la Universitatea Pennsylvania considera ca persoanele care se trezesc in miezul noptii cu dorinta aproape necontrolabila de a manca, fac acest lucru fiindca in acest fel isi cresc nivelul de serotonina, ceea ce ii ajuta sa doarma mai bine. In cazul in care v-ati intrebat vreodata de ce regimurile alimentare hipocalorice afecteaza dispozitia pishica, emotionala, ei bine, se pare ca explicatia consta in nivelul redus de serotonina. In doar patru saptamani de regim hipocaloric, nivelul de triptofan se reduce semnificativ. Acest lucru afecteaza si nivelul de serotonina. Se instaleaza tulburari ale dispozitiei, uneori calmate de cate o masa bogata in carbohidrati (glucide cu eliberare treptata). O alta constatare interesanta: nivelul triptofanului pare sa fie mai accentuat la femei decat la barbati. Cu alte cuvinte, femeile par sa fie mai vulnerabile decat barbatii la reducerea nivelului de serotonina, provocata de regimurile sarace in calorii. O explicatie posibila consta in faptul ca estrogenii au capacitatea de a creste numarul de receptori serotoninergici in creier, iar femeile au in organism o cantitate considerabil mai mare de estrogeni.
Exista studii care arata legatura dintre nivelul de Lipoproteinlipaza (LPL) si activitatea sportivea. Activitatea spottiva sustinuta conduce la apartitia LPL care are rolul sa arda grasimea
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049578902883
– It is concluded that endurance training is associated with an adaptive increase of LPL activity not only in skeletal muscle but also in adipose tissue. (concluzia este ca sportul de anduranta este asociat cu o crestere in productia de LPL dar nu doar in muschii scheletici ci si tesutul adipos)
60 de minute de exercitii fizice directioneaza grasimile si glucidele preponderent in muschi, si mult mai putin spre depozitele adipoase. Efortul fizic mareste specific activitatea unor enzime ca GLUT-4 si lipoproteinlipaza, responsabile de transportul glucidelor si lipidelor in muschi. Lipoproteinlipaza (LPL) joaca un rol important in depozitarea si oxidarea grasimilor. Oxidarea lipidelor inseamna de fapt metabolizarea (“arderea”) lor pana la nivel de energie. Cu cat este oxidata mai multa grasime, cu atat se va reduce mai mult greutatea corpului. LPL de la nivelul tesutului adipos ia lipidele din sange si le depoziteaza. LPL din muschi favorizeaza oxidarea lipidelor. Unii cercetatori considera ca medicamentele ce cresc cantitatea de LPL in muschi ar putea fi solutia impotriva obezitatii. Bineinteles, concluzia nu este ca daca faceti exercitii puteti manca tot ce doriti si totusi veti slabi. Solutia este sa ardeti mai multe calorii decat aduceti prin intermediul alimentatiei. Daca veti inlocui energia consumata prin exercitii cu calorii provenite din alimente, atunci greutatea va ramane constanta.
Sportul de tip “cardio” efectuat pe o perioada de 1 ora fara intrerupere poate produce suficienta lipaza pentru a sustine arderea grsimilor pe o perioada de 12 ore. Nu trebuie sa ne gandim la antrenamente grele si complicate. Mersul pe jos intr-un ritm alert timp de o ora e sufficient pentru a declansa producerea de lipaza pentru arde grasimile in exces. Daca ne facem timp pentru o ora de mers sau alergare usoara dimineata si una seara, avem lipaza pentru a arde grasime 24 din 24. Fiecare face ce poate.
Concluzie:
– Prima problema de care trebuie sa va ocupati este apa si hidratarea corpului. Beti multa apa si beti apa buna, structurata, vie. In felul asta corpul va avea cu ce sa lucreze. Am vorbit mult despre hormoni si neurotransmitatori dar sa nu uitam ca pentru a transmite un semnal in neuron e nevoie de apa. Daca creierul si neuronii sunt uscati nu se va trasmite semnalul nervos cu toata serotonina din lume. Cine doreste mai multe informatii despre apa sa imi scrie pe mail. Va pot da multe informatii practice pentru a reusi sa va rehidratati corpul intracelular in cateva luni de zile. https://www.facebook.com/notes/microhidrina-si-apa-vie/esentiale-pentru-supravietuire-pasul-1-protocolul-de-hidratare-partea-1/705298632843872
– Al doilea aspect de rezolvat este detoxifierea regulata a corpului. Eu sunt vegetarian – vegan de 25 de ani. Stiu ca alimentatia pe baza de carne si lactate nu iti ajuta pe termen lung dar nu sunt in masura sa judec alegerile celor care doresc sa manance carne. Daca alegi asta macar ia in calcul un sistem de detoxifiere al organismului mai des pentru a contracara efectele consumului de carne si lactate.https://www.facebook.com/notes/microhidrina-si-apa-vie/colo-vada-plus-program-detox-complet/758235200883548
– Al treilea aspect este asigurarea unuil nivel optim de nutrienti de buna calitate; Multe enzime, vitamine si minerale.
Baza alimentatiei ar trebui sa fie legumele, semintele si fructele (75%) , restul il umple fiecare dupa plac.
Acum depinde si de cat de sanatos vrei sa fi si cat de mult vrei sa traiesti fara probleme.
Foamea e buna, cand apare lungeste putin acel moment cu niste apa, apoi mananca bine si pe saturate folosind multe legume care contin fibre (acestea te vor ajuta si la detoxifierea sistemului digestiv) fructe si seminte.
Nu infometa corpul pe termen lung. Psihologic vorbind daca corpul tau este infometat la nivel cellular va intra in modul “ASEDIU”. Se vor produce modificari structurale care va crea depozite de grasime pentru ca nu “este de mancare”. Hraneste-ti corpul intelligent.
Nu rontai mereu cate ceva. Cand mananci manaca bine, cand nu, nu. Bea apa pana apare din nou “ghioraiala stomacului” si chiar si atunci mai poti astepta 30 de minute.
Micul post poate fi cel mai bun instrument natural de energizare, curatare, detoxifiere, slabire si regenerare pe care toti il avem la dispozitie. Corpul nu este stressat de foame pentru ca constient stima ca acest lucru este BUN, si apoi urmeaza Mancarea ca rasplata a efortului de abtinere.
Rasplata aduce cu sine nivele mari de dopamina si endorfina ce permite corpului refacerea nivelelor de serotonina.
– Al patrulea aspect este mentinerea unui nivel mare de uleiuri polinesaturate de tip Omega (EPA SI DHA) care hranesc creierul si maresc nivelul de sorotonina scazand pe cel al cortizolului (Omega 3, Omega 6, Omega9, Lecitina, Vitamina E). Si avem nevoie de mult DHA.
Bralgei Shackry
Surse vegetale de serotonina: Grifonia (sursa naturala de 5-HTP), Acidul hidroxicitric din Garcinia de Cambogia
Griffonia este o plantă exotică originară din Africa Centrală şi de Vest. Dintre toate părţile componente al plantei, o valoare deosebită prezintă seminţele, datorită conţinutului substanţei naturale 5-hidroxitriptofan (5-HTP). Acest aminoacid este precursorul unuia dintre cei mai importanţi neuromediatori – serotonina. Moleculele de 5-HTP pătrund uşor în celulele cerebrale, transformându-se în serotonină. Cercetările au demonstrat că 5-HTP nu este mai puţin eficient faţă de antidepresivele sintetice. Această substanţă, alături de vitamina B6, creşte sinteza de endorfine, responsabile pentru emoţiile pozitive, contribuie la îmbunătăţirea stării de dispoziţie şi la refecarea tuturor fazelor somnului sănătos: adormire, somn lent şi rapid. În ţările europene este utilizată de mulţi ani în scopul combaterii depresiei şi pentru îmbunătăţirea memoriei. Totodată, 5-HTP inhibă excitarea centrului de control al apetitului din creier, reducând pofta de mâncare, în special pofta de carbohidraţi. Mai mult de atât, acest aminoacid ajută la combaterea eficientă a SPM: reduce senzaţia de apăsare, tensiune, nelinişte, instabilitatea emoţională, iritabilitatea, care apar în ultima săptămână de ciclu.
http://coral-club.com/ro/search/index.php?q=griffonia&s=%C2%A0
Garcinia de Cambogia este utilizată de multă vreme de către locuitorii din Asia de Sud. Fructele de garcinia, folosite în gastronomie, au rolul de a face preparatele să fie mai „săţioase şi generatoare de satisfacţie”. Acidul hidroxicitric, care intră în compoziţia fructelor, este o componentă revoluţionară în lupta cu kilogramele în plus. Unul dintre efectele acidului hidroxicitric este creşterea nivelului de serotonină în sânge. Serotonina are acţiune benefică asupra stării de bună dispoziţie şi a somnului, reduce agresivitatea, combate migrenele si durerile de cap.
Acidului hidroxicitric exercită o acţiune triplă asupra procesului de reglare al greutăţii: împiedică formarea de noi lipide, încetinind transformarea carbohidraţilor consumaţi în exces din grăsimi, reduce nivelul de colesterol „rău” şi creşte nivelul de colesterol „bun”, accelerează consumul excesului de glucoză, producând energie, reduce apetitul şi pofta de dulce, conducând la reducerea consumului de carbohidraţi cu conţinut sporit de calorii.
http://coral-club.com/ro/search/index.php?q=endura+max&s=%C2%A0
COMPLEX „BioShape” este un produs unic, care ajută la corectarea greutăţii. Consumul acestuia în perioada curei de slăbire contribuie la evitarea consecinţelor negative ale dietelor (intoxicaţia şi revenirea la greutatea iniţială după terminarea curei), permite maximizarea pierderii în greutate, reglarea poftei de mâncare. Este recomandat în cazul eforturilor crescute, în perioada programelor de slăbire şi de curăţare ale organismului, precum şi sportivilor.
Acţiunea componentelor active
Gimnema de pădure este utilizată de secole pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge. În limba hindu denumirea acestei plante este „distrugătoarea zahărului”. Unicitatea plantei constă în faptul că aceasta nu stimulează producţia de insulină nouă, ci contribuie la o mai bună utilizarea a insulinei existente. Gimnema de pădure conţine două componente active: acidul gimnemic şi gurmarina.
Acidul gimnemic exercită acţiune hipoglicemică, reducând absorbţia de glucoză din intestin în sânge şi îmbunătăţeşte activitatea pancreasului, contribuind la refacerea celulelor acestuia, producătoare de insulină.
Gurmarina acţionează asupra receptorilor de gust de la nivelul limbii, reducând percepţia gustului dulce şi scăzând în mod semnificativ consumul de produse dulci – aliaţi ai greutăţii în plus.
De asemenea, gimnema exercită o puternică acţiune tonifiantă.
În India, de sute de ani, din fructele de garcinia de Cambogia se prepară un extract concentrat pentru îmbunătăţirea digestiei şi reducerea greutăţii. Principala substanţă activă din garcinia este acidul hidroxicitric, întâlnit în compoziţia unui număr limitat de plante. Acidul hidroxicitric acţionează în două direcţii: inhibă apetitul şi blochează formarea de grăsimi. Oferă rezultate excelente în lupta cu excesele alimentare, greutatea în plus şi obezitatea. Şi cel mai important, nu are efect reactiv (adică, nu apare dorinţa de a mânca mai mult după încetarea acţiunii extractului de garcinia).
Cromul participă la schimbul de carbohidraţi şi împreună cu insulina asigură transportul de glucoză din sânge spre ţesuturile organismului pentru obţinerea energiei. Contribuie la creşterea rezervei de glicogen din ficat, inhibând excitarea centrului de control al apetitului din creier. Deficitul de crom duce la apariţia unei pofte irezistibile pentru produsele dulci.
Complexul de aminoacizi reprezintă materialul de construcţie în procesul de biosinteză a proteinelor, acţionează eficient asupra schimbului de lipide şi carbohidraţi din organism, se asimilează mult mai rapid şi mai uşor, fără a forma calorii în exces şi substanţe toxice.
http://coral-club.com/ro/catalog/health/sports-fitness/biosheyp/
OMEGA 3/60
Savanţii au descoperit de multă vreme că suplimentarea raţiei alimentare cu grăsime de peşte marin reduce riscul aterosclerozei şi afecţiunilor cardiovasculare. Grăsimea de peşte conţine acizi graşi nesaturaţi omega-3, care intră în clasa acizilor graşi esenţiali. Aceşti acizi nu sunt sintetizaţi de organismul uman şi este foarte important ca necesarul în aceste componente să poată fi asigurat printr-o hrană echilibrată sau prin aportul suplimentelor alimentare care conţin Omega 3.
De exemplu, conform datelor Institutului de Cercetare Ştiinţifică al Academiei de Ştiinţe Medicale din Rusia deficitul consumului de acizi graşi polinesaturaţi omega-3 la marea majoritate a populaţiei din Rusia reprezintă în jur de 80%. Crescând consumul de grăsime de peşte, se poate reduce la maxim riscul de apariţie al afecţiunilor cardiovasculare. S-a demonstrat că în sângele persoanelor care consumă grăsime de peşte cantitatea de colesterol (principala cauză în apariţia aterosclerozei) se menţine la nivel inferior, întrucât, odată pătrunşi în organism, acizii graşi polinesaturati concurează cu colesterolul eliminându-l din circulaţia sanguină.
Produsul „Omega 3/60” conţine grăsime naturală de peşte marin, cu un bogat conţinut de acizi graşi omega-3, combinaţi cu vitamina E care joacă un rol primordial în profilaxia aterosclerozei şi afecţiunilor cardiovasculare asociate. Cercetările desfăşurate au demonstrat că suplimentul alimentar biologic activ „Omega 3/60” conţine mai mult de 60% din necesarul zilnic al acizilor graşi polinesaturaţi. Produsul corespunde celor mai înalte standarde de calitate, datorită prelucrării prin tehnologii avansate, neavând miros sau gust specific de peşte. În plus utilizarea metodelor moderne de prelucrare a grăsimii de peşte (micro-ermetizarea capsulelor) reprezintă cea mai bună metodă de protecţie a acizilor graşi polinesaturaţi omega-3 împotriva oxidării şi distrugerii calităţilor benefice.
Acţiunea componentelor active
Funcţiile de bază ale acizilor graşi polinesaturaţi omega-3 sunt participarea la formarea fosfolipidelor membranelor celulare şi sinteza în ţesuturi a hormonilor eicosanoizi: prostacicline, prostaglandine, leucotrieni şi tromboxani care reglează funcţiile celulare locale şi cele ale ţesuturilor, inclusiv reacţiile inflamatorii, funcţionarea trombocitelor, leucocitelor şi eritrocitelor, îngustarea şi dilatarea vaselor.
Acizii graşi polinesaturaţi omega-3 previn leziunile endoepiteliale, reprezintă componenta de structură a celulelor sistemului imunitar, nervos, cardiovascular şi retinei oculare, participă la formarea acestora şi asigură funcţionarea optimă.
Cercetările medicale au demonstrat că deficitul acizilor graşi polinesaturaţi omega-3, în special al acidului eicosapentaenoic (EPA) şi docosahexaenoic (DHA) conduce la apariţia aterosclerozei şi afecţiunilor asociate, cum ar fi boala cardiacă ischemică sau boala Alzheimer.
Vitamina E inhibă radicalii liberi, protejând lipidele membranelor celulare împotriva oxidării şi deteriorării, creşte capacitatea de muncă şi rezistenţa organismului faţă de afecţiunile infecţioase.
Articol complet despre OMEGA3: http://coral-club.com/ru/mailing/mailling_doc/omega_article_ro.pdf
Produsele la care am facut referire se pot achizitiona prin intermediul Coral Club International.
Aici aveti pasii necesari:
O alta sursa de Omega3 concentrata e www.iherb.com; sugestia mea e DHA500 de la firma Now Foods
Contact: bralgei@yahoo.com
_____________________
Bibliografie:
Enzima intineririi – Hiromi Shinya
http://en.wikipedia.org/wiki/Cortisol
http://ro.wikipedia.org/wiki/Grelin%C4%83
http://ajcn.nutrition.org/content/32/9/1912.full.pdf+html
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0026049578902883
http://www.doctor.info.ro/serotonina_pagina-11.html#.U14TezgrzmE.facebook
http://stress.about.com/od/stresshealth/a/cortisol.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Griffonia_simplicifolia
http://coral-club.com/ro/search/index.php?q=griffonia&s=%C2%A0
http://coral-club.com/ro/search/index.php?q=endura+max&s=%C2%A0
http://coral-club.com/ro/catalog/health/sports-fitness/biosheyp/